
Abdurrahman Ocakhanoğlu'ndan "Kesin İnançlılar"

Ali Fuat Yılmaz'dan "Dürtme"

Nurbanu Dursun'dan "War, Trade and State Formation"

Özcan Garan'dan "Akışkan Modernite"
2. Dönem Okuma Grubu Sunum Listesi
Geçen sene başladığımız İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Okuma Grubu'nun ikinci döneminde tekrar birlikteyiz. Bu dönem de birbirinden güzel 12 kitabın tanıtımını değerli hocalarımızın sunumları sayesinde dinleyebilecek; hepimizin katılacağı tartışma ortamlarıyla da daha renkli bir okuma grubu oluşturabileceğiz. Bu dönem toplantılarımızı Perşembe günleri 11.30-12.30 saatleri arasında İngilizce İktisat Bölümü Seminer Salonunda yapacağız. İlk toplantımız da 19 Ekim 2017 Perşembe günü. Aşağıdaki broşürden haftalık okuma grubu listemizi görebilirsiniz.
Yaz Tatili Aramız
İktisat Fakültesi bünyesinde oluşturduğumuz Okuma Grubumuz yaklaşık dört aylık çalışmalarını tamamlayarak bugün itibariyle yaz tatiline girdi. Bugünkü toplantı sonunda ekte gördüğğünüz fotoğrafları çektik. Hepimizin emeğine sağlık. Güz döneminde görüşmek dileğiyle.
Prof. Dr. Veysel Bozkurt'tan “Dördüncü Sanayi Devrimi”
İktisat Fakültesi Okuma Grubumuzda bu hafta fakültemiz hocalarımızdan Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Klaus Schwab'in “Dördüncü Sanayi Devrimi” isimli kitabının tanıtımını yapacak. Katılımcılarımızı 8 Haziran Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasında bekliyoruz. Kitabın tanıtım bülteni ise şöyle: Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab’ın bu yılın Şubat ayında yayınlanan Dördüncü Sanayi Devrimi başlıklı kitabı insanlığın dönüşümünü de içeren yeni teknolojik devrimi nasıl anlamak ve biçimlendirmek meselesini ele alıyor. “Sanayi 4.0” beş yıldır bilinen bir kavram olmasına rağmen 2016 Davos toplantılarının ana gündem maddesi olarak ilan edilince dünya çapında konuşulur oldu. Yapay zekâ, robotik, nesnelerin interneti, özerk taşıtlar, 3D yazıcılar, nanoteknoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimi, enerji depolama ve kuantum bilgiişlem gibi yeni teknolojik atılımların çok çeşitli alanlarda şaşırtıcı şekillerde iç içe geçmesi insanlara, şirketlere, ülkelere ve dünyaya ne getirecek? Teknolojinin ekonomik, sosyal, kültürel ve insani bağlamları nasıl yeniden biçimlendireceği ve bununla ilgili kapsayıcı ve küresel bir ortak görüş ihtiyacı üzerine bir kitap. Sadece teknoloji alanındakileri değil, hepimizi yakından ilgilendiriyor.
Doç. Dr. Bekir Kayacan'dan "Theories of Sustainable Development"
İktisat Fakültesi Okuma Grubumuzda bu hafta fakültemiz hocalarımızdan Doç. Dr. Bekir Kayacan, Judith C. Enders ve Moritz Remig'in “Theories of Sustainable Development” isimli kitabının tanıtımını yapacak. Arkadaşlarımızı 31 Mayıs Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasında bekliyoruz.
Gülden Şengün'den "Karar Alma Cesareti"

Alper Demir'den "Hızlı ve Yavaş Düşünme"
İktisat Fakültesi Okuma Grubumuzda bu hafta doktora öğrencilerimizden Alper Demir, Daniel Kahneman'ın "Hızlı ve Yavaş Düşünme" isimli kitabının tanıtımını yapacak. Arkadaşlarımızı 11 Mayıs Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasında bekliyoruz. Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde: Rasyonel yargı ve karar alımını sorgulayan ufuk açıcı psikoloji çalışmasıyla 2002 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Daniel Kahneman, çağımızın en önemli düşünürleri arasında yer alıyor. Fikirleriyle ekonomi, tıp ve siyaset dahil, pek çok alanı etkilemiş olan yazar, bu kitapta yıllardır sürdürdüğü araştırmaların sonuçlarını bir araya getiriyor. Okuyucuyla canlı bir sohbete giren yazar, sezgimize ne zaman güvenip güvenmeyeceğimizi ve yavaş düşünmenin ne zaman daha iyi olacağını öğretiyor. İş ve özel yaşamımızda seçimlerimizi nasıl yaptığımızı ve başımıza sık sık dert açan zihinsel hatalardan korunmanın farklı tekniklerini nasıl kullanacağımızı gösteriyor. Hızlı ve Yavaş Düşünme, düşünmeyle ilgili düşüncelerinizi sonsuza dek değiştirecek.
Hakan Gülerce'den "Modern Toplumsal Tahayyüller"
Bu hafta okuma grubunda Hakan Gülerce'nin sunumunu dinleyeceğiz. Bizlere Charles Taylor'ın "Modern Toplumsal Tahayyüller" isimli kitabının tanıtımını yapacak. İlgili olan arkadaşlarımızı 4 Mayıs Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasında bekliyor olacağız. Kitabın tanıtım bülteni şu şekilde: Charles Taylor, modernliğin bugün artık "doğal" görülecek ölçüde hayatlarımıza sirayet etmiş veçhelerinin altını kazıyan, bunu yaparken modern bireyi kuşatan dünyayı anlamlandırma tarzlarını ve bu tarzların tarihini açığa çıkaran kitaplarıyla tanınmıştır. Burada, felsefedeki klasik idealizm-materyalizm tartışmalarının ötesine geçmeye çalışarak önemli bir kavram geliştiriyor: her insan topluluğunun toplumsal hayatı kolektif olarak inşa ederken başvurduğu ve bu "inşa" çabalarına yön ve anlam veren "toplumsal tahayyüller" kavramı.
İhsan Altıntaş'tan “İnsan-Toplum-İktisat İbn-i Haldun’dan Yola Çıkılarak Çok Yönlü Bir Tahlil Denemesi”
Bu haftaki sunumumuzu İktisat Fakültesi doktora öğrencimiz İhsan Altıntaş yapacak. Tanıtımını yapacağı kitap ise İbrahim Erol Kozak tarafından kaleme alınan “İnsan-Toplum-İktisat İbn-i Haldun’dan Yola Çıkılarak Çok Yönlü Bir Tahlil Denemesi” ismini taşıyor. Meraklılarını 27 Nisan Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasına bekliyoruz. Kitabın tanıtım bülteni ise şöyle: "Çağımızın içine düştüğü bunalım ve arayışların kaynağı, kişilerin dünyaya ve kendi hayatlarına bir anlam kazandıracak düşünceler bulamamaları ve geliştirememelerinde yatmaktadır. Kişileri hiçlik, boşluk ve parçalanmışlıktan kurtaracak bütünsel bir hayat felsefesine ihtiyaç duyulmaktadır. Hayat standardını geliştirmek için kıyasıya bir yarış içine giren materyalist sistemler, sağladıkları maddi ilerlemelerini hayatın kalitesini aşındırma pahasına gerçekleştirmektedirler."
Murat Ustaoğlu'ndan "Sahabe Dönemi İktidar Kavgası-2"
Bu haftaki kitap tanıtımımızı İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Ustaoğlu yapacak. İki hafta önce başladığı tanıtımın ikinci kısmıyla karşınızdayız. Ahmet Akbulut'un yazdığı "Sahabe Dönemi İktidar Kavgası" isimli kitabı bizlerle paylaşacak. 20 Nisan Perşembe günü Saat 11'de Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın odasında olacağız. Kitabın tanıtım bülteninden ayrıntılarsa şu şekilde: "Müslüman siyasal kültürünün oluşumunda Hz. Peygamber sonrasının özel bir yeri vardır. İlk müslüman neslini, bu dönem siyasi olaylarını ve bu olayların aktörlerini incelemek zorundayız. Bu nesille kurduğumuz sevgi bağı, bizi doğruyu ortaya koymaktan alıkoymamalıdır. İslam tarihinde ilk yanlışlıklar siyasi alanda yapılmış ve daha sonra dinî ve ilmî alanlara sirayet etmiştir. Bu yanlışlıklar sorgulanıp düzeltilecek yerde kutsanmış ve mukaddes bir cehaletle karşı karşıya kalınmıştır. Siyasal zihnin ürettiği sorunları çözemediğimizden, bu sorunlar gittikçe derinleşmiş ve kökleşmişir. Müslüman zihni geleceği, geçmişinde aramaktadır; Üstelik bunu ideal nesiller söylemi ile süslemektedir. Bu kitap, Hz. Peygamber sonrası siyasi sorunları mercek altına almaktadır."
Selcan Peksan'dan "Çalışma Düşüncesi"

Murat Ustaoğlu'ndan "Sahabe Dönemi İktidar Kavgası"

İrem Güneş'ten Schumpeter Üzerine Makaleler
Arzu Şahin'den "Şok Doktrini"

Emir Kayacan'dan "Karakter Aşınması"

Sibel Bozdoğan'dan "Modernizm ve Ulusun İnşası"
Bu hafta kitap tanıtımlarımıza Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Araştırma Görevlisi olan arkadaşımız Nurbanu Dursun ile devam ediyoruz. Sibel Bozdoğan'ın Modernizm ve Ulusun İnşası kitabını bizlere tanıtacak. Kitabımızın tanıtım bölümünden ayrıntılar şu şekilde: Mimarlık tarihçisi Sibel Bozdoğan, 1908'deki Meşrutiyetin ilanından Kemalist tek parti iktidarının 1950'de sona erişine kadar modern Türk mimarisinin kültürel tarihini ve Avrupa modernizmiyle bağlantılarını anlatıyor.
Acemoğulu ve Robinson'dan "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri"

Barry Buzan'dan "İnsanlar, Devletler, Korku"

Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmiş: "İlk baskısıyla oldukça bilinirlik kazanan kitabın ikinci baskısı; politik, ekonomik, askeri, toplumsal ve çevresel çerçevede rekabetçi ilişkilerin kaçınılmaz olduğu bir alanda, devletler ve toplumların var olan tehditlere rağmen özgürlüklerini nasıl elde edip koruyabileceklerine ilişkin bir soruya yönelmektedir.
Okuma Grubu Sunum Programı:

1. Sunum (23 Şubat 2017): Canan Eğri
Barry Buzan, “İnsanlar, Devletler, Korku”, Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi, 309 Sayfa, 2015.
2. Sunum (2 Mart 2017): Taha Eğri
Daron Acemoğlu ve James A. Robinson, “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri”, Bağlam Yayınları, 448 Sayfa, 2016.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Okuma Grubu'na dair
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)